✔️ Niet goed? Geld terug! ✔️ gratis verzending
✔️ Niet goed? Geld terug! ✔️ gratis verzending

News Detail

Zwemmen met je hond: onze tips voor maximaal plezier

Zwemmen met je hond: onze tips voor maximaal plezier

Eén van de leukste activiteiten om te ondernemen tijdens de zomer is zwemmen met je hond. Of het nu in een recreatief meertje is of in het zwembad in de achtertuin, met honden zwemmen geeft zowel jezelf als je huisdier intens veel plezier. Zwemmen met de hond is een ontzettend leuke activiteit, maar tegelijkertijd kleven er ook enkele gevaren hieraan. In deze blog vertellen we je over de voordelen van zwemmen met je hond. We benoemen daarnaast enkele gevaren en hoe je deze kunt vermijden, maar ook laten we je zien welke producten je aan kunt schaffen om zoveel mogelijk plezier in het water te beleven met je trouwe viervoeter. Zo wordt samen zwemmen met je hond leuker dan ooit.

Wat zijn de voordelen van zwemmen met je hond?

Zwemmen met je hond is niet alleen leuk om te doen, maar het gaat ook met meerdere voordelen gepaard. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen van samen zwemmen met je hond voor je op een rij.

 

Verkoeling tijdens de zomer

In één van onze andere blogs vertelden we je hoe je jouw hond koel kunt houden tijdens de zomermaanden. Eén van de beste opties hiervoor is zwemmen met je hond. Je kunt kiezen voor een hondenzwembadje ter verkoeling, maar ook zwemmen in recreatief water is een uitmuntende optie. Het is zelfs een optie als je jouw hond meeneemt op vakantie. Afkoeling voorkomt oververhitting en is een goede manier om wat warmte kwijt te raken tijdens de warmere maanden van het jaar. Immers kunnen honden niet zweten, zoals wij mensen wel op die wijze onze warmte kwijt kunnen. Daarom is zwemmen met je hond een aanrader. Let wel op dat je hond na het zwemmen de felle zon vermijdt. Je huisdier kan beter opdrogen in de schaduw dan in de zon.

 

Extra beweging

Beweging is goed voor je hond. Zwemmen is een goede manier om je hond wat extra beweging te geven. Zo blijft jouw huisdier fit. Water heeft als eigenschap dat er meer weerstand aanwezig is in vergelijking met wandelen. De spieren moeten hierdoor meer hun best doen. Dit is niet alleen goed voor de conditie van je hond, maar het zorgt tevens voor soepelere gewrichten. Zwemmen is hierdoor de ideale vorm van beweging voor tijdens de zomer.

 

Vanaf jonge leeftijd bekend met water

Train je jouw hond al vanaf jonge leeftijd om met water in aanraking te komen, dan zul je zien dat jouw trouwe viervoeter dit al vrij snel normaal vindt. Goede training zorgt ervoor dat jouw huisdier zichzelf beter kan redden in het water. Zo kun jij met een geruster hart zwemmen met je hond. Let er wel goed op dat je veilige omstandigheden creëert en laat de fysieke gesteldheid van je hond leidend zijn.

De gevaren van zwemmen met de hond

Natuurlijk kleven er ook enkele nadelen aan het zwemmen met je hond. Het goede nieuws is dat je deze problemen kunt voorkomen door goed op te letten. Hierdoor verklein je de kans op gevaren. Bovendien komen sommige van de hieronder genoemde gevaren van nature al relatief weinig voor bij honden. Desalniettemin is het alsnog een aanrader om goed op te letten, want zo verklein je de kans nog meer.

Botulisme bij een hond

Botulisme bij een hond is een heftige ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen van een bacterie. Specifiek gaat het hierbij om Clostridium Botulinum. Voornamelijk watervogels en vissen sterven aan de gevolgen van deze ziekte. Het gif van deze bacterie heeft een verlammende werking. Honden kunnen hiermee in aanraking komen als zij besmet water binnen krijgen. Tevens kan het eten van besmette vissen en watervogels leiden tot vergiftiging. Dit kan leiden tot relatief lichte klachten zoals misselijkheid en diarree, maar in heftigere gevallen kan dit (tijdelijke) verlamming en zelfs overlijden tot gevolg hebben. Zie je vissen en watervogels met verlammingsverschijnselen? Hou je hond in dat geval weg bij het water. Deze ziekte komt het meest voor in de zomer. Botulisme kan goed behandeld worden.

Blauwalg en honden

Ook blauwalg en honden zijn geen gouden combinatie. Blauwalgen zijn gifstoffen in het water die kunnen leiden tot heftige reacties. Blauwalgen zijn voornamelijk aanwezig in stilstaand zoet of zout water tijdens de zomerse maanden van het jaar. Hoe lager het gewicht van de hond is, hoe groter de schade kan zijn. Braken, diarree, kramp, ademhalingsproblemen, sloomheid, veel kwijlen, geelzucht en een gebrek aan coördinatie kunnen allen symptomen zijn van een blauwalg vergiftiging. Zie je een groene, roodbruine of bruingroene laag op het water? Vermijd het dan. Vaak wordt er ook gewaarschuwd voor blauwalgen. Soms staan er borden aan het water, andere keren worden er online waarschuwingen gegeven. Bereid je daarom altijd goed voor als je gaat zwemmen met je hond, zodat je problemen kunt voorkomen.

Hoe kun je samen zwemmen met je hond nog leuker maken?

Honden vinden zwemmen een ontzettend leuke activiteit om samen met hun baasje te ondernemen. Binnen ons assortiment tref je uiteenlopende producten aan die deze activiteit nog leuker kunnen maken. Je kunt kiezen voor één van onze speeltjes. Zo kunnen bijtringen blijven drijven in het water. Ook deze Joa Elastic kan gebruikt worden als speeltje in het water. Daarnaast is Joa Flying geschikt voor gebruik in het water. Moet je hond even bijkomen van al deze leuke activiteiten, dan kun je gebruik maken van deze draagbare drinkfles.

Met honden zwemmen: maak het nog leuker met onze producten

Samen zwemmen met je hond is een geliefde activiteit die baasjes graag ondernemen met hun huisdier. Het is niet alleen heel leuk om te doen, maar het biedt je hond ook extra beweging en bovendien werkt het verkoelend tijdens de warmere dagen van het jaar. Door dit al op jonge leeftijd te oefenen met je hond, zorg je ervoor dat jouw huisdier een stuk zelfredzamer is in het water. Een goede voorbereiding voorkomt dat jouw hond te maken krijgt met ziektes zoals botulisme en blauwalgen. Daarnaast kun je het spelen in het water nog leuker maken door enkele van onze speeltjes te kopen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek het ideale speelgoed via onze online winkel.