✔️ Niet goed? Geld terug! ✔️ gratis verzending
✔️ Niet goed? Geld terug! ✔️ gratis verzending

News Detail

Waarom goede zorg voor de voetzolen van je hond belangrijk is

Waarom goede zorg voor de voetzolen van je hond belangrijk is

De voetzolen van je hond verzorgen verschillende belangrijke functies voor je huisdier. Tegelijkertijd kunnen de voetzooltjes van je hond bijzonder kwetsbaar zijn. Vooral tijdens de winter en de zomer is dit het geval. Gedurende deze periodes hebben de voetzolen van je hond extra aandacht nodig. Maar ook tijdens de rest van het jaar is goede verzorging van de zooltjes van essentieel belang. In deze blog vertellen we je meer over de functie van de voetzolen van een hond. Daarnaast laten we je zien hoe je de verzorging hiervan het beste op peil kunt houden en wanneer ze wat extra bescherming kunnen gebruiken.

Wat zijn de voetzooltjes van je hond?

Wij mensen gebruiken onze hele voet om op te lopen. Wij beschermen onze voeten door sokken en schoenen te dragen. Bij honden zit dit net wat anders. Hun pootje bestaat uit een voetzool met kussentjes. Dit voetzooltje is onderaan de poot te vinden. Daarnaast maken nagels, haren en eelt deel hiervan uit. Doordat dit zooltje van nature de pootjes van je hond beschermt, hoeft je huisdier geen sokken en schoenen te dragen. De voetzolen van een hond zijn de op een natuurlijke wijze ontstane schoenen van dit dier.

Evolutionair gezien heeft het pootje van je trouwe viervoeter zich zo ontwikkelt dat zelfs lopen en rennen over ruw terrein geen probleem is. De voetzolen van een hond voorkomen schade aan botten, weefsel en gewrichten. Toch zijn er momenten waarop deze voetzooltjes wat extra bescherming kunnen gebruiken. Als baasje is het handig om hier meer over te weten.

Algemene verzorging van de voetzolen van je hond

De verzorging van de zooltjes van je hond richt zich niet alleen op de voetzooltjes zelf, maar ook op omliggende delen van de poot zoals de nageltjes en de haren. Ten eerste is het een goed idee om de zooltjes van je hond vaak te controleren na het wandelen. Zeker als je geregeld gaat wandelen op ruw terrein of als je weet dat er grasaren aanwezig zijn, is regelmatige controle een aanrader. Bouw het wandelen op ruw terrein rustig op, zodat de voetzolen van je hond hieraan kunnen wennen. Zo voorkom je kapotte voetzolen bij je hond. Daarnaast is het regelmatig reinigen van de poten een goed idee. Hiervoor kun je gebruik maken van deze potenwasser.

 

Droge voetzolen bij je hond voorkomen

Bij sommige honden kunnen de voetzooltjes te droog worden. Dit komt geregeld in de winter voor, door een combinatie van koude temperaturen, ijs en strooizout. Maar ook zand kan de voetzooltjes van een hond uitdrogen. Daarnaast kunnen oudere honden last krijgen van hyperkeratose. Hierdoor ontstaan droge en ruwe voetzolen bij je hond. Te droge voetzolen bij je hond kunnen leiden tot beschadigingen aan de pootjes. Denk hierbij aan kleine wondjes, maar ook kan de zool zelf wat ‘brokkelig’ worden. Je hond heeft jeuk aan de poten dankzij deze droogte. Te droge voetzolen bij een hond kun je verhelpen door gebruik te maken van een speciale balsem voor hondenpootjes. Gebruik hiervoor geen producten voor mensen zoals vaseline, want dit kan juist een averechts effect hebben op de kussentjes. 

 

Verzorging van de nagels

Het verzorgen van de voetzolen van je hond is niet de enige manier waarop je het pootje van je hond kunt verzorgen. Ook het bijhouden van de nagels is hiervoor van belang. Voor je hond is het pijnlijk als de nageltjes te lang worden. Je hond likt zijn poten als het dier hier last van heeft. Ook kan het lopen zelf moeilijker verlopen. Hoor je de nagels tikken op de vloer als je hond hierop wandelt, dan is het tijd voor een knipbeurt. Hiervoor kun je gebruik maken van deze nagelknipper.

 

Verzorging van de haren rondom de voetzooltjes van je hond

Rondom de voetzolen van je hond bevinden zich haartjes. Deze haartjes worden na verloop van tijd, zeker bij honden met een flinke vacht, lang. Hierdoor kunnen deze haartjes in de weg gaan zitten. Bovendien kan er meer vuil in terecht komen tijdens het wandelen. Daarom is het een goed idee om van tijd tot tijd deze haren te trimmen. Binnen ons assortiment zijn diverse producten voor de persoonlijke verzorging van je hond te vinden. Zo kun je gebruik maken van een klein schaartje of deze hondentrimmer om dit haar te verwijderen. Meer weten over de vachtverzorging van je hond? Lees dan deze blog.

Wanneer is extra bescherming voor de voetzolen van je hond nodig?

Over het algemeen hebben de voetzolen van je hond geen extra bescherming nodig. Deze zooltjes zijn gemaakt voor het wandelen over diverse soorten terrein. Toch zijn er twee seizoenen in het jaar waar extra bescherming voor de pootjes van je hond geen overbodige luxe is. We vertellen je er hieronder meer over. 

 

Bescherming van de voetzolen van je hond in de winter

Hierboven vertelden we je al dat de kans op droge of ruwe voetzolen bij een hond groter is tijdens de winter. Tijdens de winter krijg je sneller te maken met elementen die droogheid in de hand werken. Goede voorbeelden hiervan zijn de kou, sneeuw of ijs en strooizout. Droge voetzolen leiden bij je hond tot irritatie en wondjes. Hondenschoentjes kunnen dit soort problemen voorkomen. Überhaupt is hondenkleding een goede manier om je huisdier warm te houden in de koude buitenlucht. 

 

Bescherming van de voetzolen van je hond in de zomer

Ook tijdens de zomer zijn er buiten elementen aanwezig die kunnen leiden tot ruwe of droge voetzolen bij je hond. Voornamelijk is wandelen over asfalt de boosdoener. Als het buiten 25 graden Celsius is, kan asfalt al temperaturen bereiken van meer dan 50 graden Celsius. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit niet aangenaam aanvoelt voor de voetzolen van je hond. Naast dat je beter niet midden op de dag kunt gaan wandelen met je hond bij dit soort temperaturen, zijn hondenschoenen (net als in de winter) een goede manier om schade aan de voetzolen van je hond te voorkomen.

Voetzolen van je hond beschermen dankzij onze producten

Je hond likt zijn poten of je hond heeft jeuk aan de poten? Dit kan het gevolg zijn van kloven en wondjes in de voetzool. Je hebt hierboven kunnen lezen wat je kunt doen om de voetzooltjes van je hond beter te beschermen. Binnen het ruime assortiment van Hondenmagazijn vind je alle producten die je hiervoor nodig hebt. Onze producten zijn van een hoge kwaliteit en verkrijgbaar voor scherpe prijzen. Bovendien zijn op onze homepagina geregeld mooie kortingen te vinden. Ontdek het zelf en kijk eens rond binnen onze webshop.