✔️ Niet goed? Geld terug! ✔️ gratis verzending
✔️ Niet goed? Geld terug! ✔️ gratis verzending

News Detail

Hoe verzorg je de vacht van je hond het beste?

Hoe verzorg je de vacht van je hond het beste?

Op meerdere manieren kun je de vachtverzorging van je hond op peil houden. Honden borstelen heeft een positieve impact op hun vacht. Veel mensen vragen zich af of het nodig is om hun hond te borstelen en hoe vaak dit gedaan moet worden. Het is absoluut aan te raden om honden te borstelen. Dit is een belangrijk onderdeel van de vachtverzorging van honden.

In deze blog vertellen we je meer over het borstelen van een hond. Zo laten we je zien wat de voordelen hiervan zijn en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Daarnaast vertellen we je meer over de vachtverzorging van langharige honden, en waarom zij extra aandacht nodig hebben. Tevens laten we je zien wat je naast het kammen van je hond kunt doen om de vachtverzorging op peil te houden. De producten die je nodig hebt voor de persoonlijke verzorging van je huisdier koop je bij Hondenmagazijn.

De voordelen van honden kammen

Een hond borstelen brengt meerdere voordelen met zich mee. Niet voor niets wordt dit gezien als het meest belangrijke onderdeel van de vachtverzorging van je trouwe viervoeter. Maar wat zijn precies de voordelen van honden borstelen?

Borstelen houdt de vacht schoon

Honden kammen brengt meerdere voordelen met zich mee, en één ervan is dat borstelen helpt om vuil en schilfers uit de vacht te verwijderen. Tegelijkertijd wordt tijdens het kammen de natuurlijke talg verdeeld over de vacht, wat de vacht een mooie glans geeft. De vacht is schoon en ziet er fantastisch uit.

Minder haarverlies

Geregeld wordt aangeraden om vaker te borstelen als je hond aan het ruien is. Dit wordt niet zonder reden aanbevolen. Frequent kammen vermindert namelijk het haarverlies van je trouwe viervoeter. Daarnaast zorgt borstelen ervoor dat de haargroei beter kan doorzetten tijdens de rui. Dit alles zorgt ervoor dat je minder last hebt van losse haren in je woning. Dat is nog altijd één van de grootste frustraties tijdens de ruiperiode. Als je veel last hebt van hondenhaar in je huis en op je kleding, kun je gebruik maken van deze Joa Hair Roller voor Huisdierhaar.

Klitvorming wordt tegengegaan

Eén van de belangrijkste negatieve gevolgen van niet voldoende borstelen is de vorming van klitten. Een klit is een verwarde knoop van haren die lastig uit te borstelen is. Vooral honden met lang haar of een ondervacht krijgen hier geregeld last van. Klitten trekken de huid strak. Hierdoor zit je hond letterlijk minder goed in zijn vel. Daarnaast zijn klitten onaangenaam om uitgeborsteld te worden. Je hond vindt dit niet alleen niet fijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je huisdier bang wordt om geborsteld te worden. Regelmatig kammen gaat klitvorming tegen. Mocht je hond enorm veel last hebben van klitten, dan kun je soms beter scheren in plaats van kammen. Dit is vooral een aanrader bij extreme vervilting. Hierbij kun je gebruik maken deze Dewel Stille Tondeuse

Honden vinden borstelen fijn

Nog een reden om je hond regelmatig te kammen is het feit dat het voor je huisdier aangenaam is om dit te ondergaan. Natuurlijk vindt de ene hond het fijner dan de andere, maar over het algemeen wordt borstelen door honden als plezierig ervaren. Honden zien borstelen als een soort massage. Dit bevordert niet alleen de bloeddoorstroming, maar kammen is ook een activiteit die je samen met je hond onderneemt. Dergelijke activiteiten verbeteren de connectie tussen jou en je huisdier.

Hoe kun je het beste een honden vacht kammen?

Het is aan te raden van jongs af aan je hond op te voeden met het idee dat borstelen normaal is. Dit kun je doen door een vaste plek uit te kiezen waar je jouw hond kamt. Laat je huisdier aan dit plekje wennen. Kam je hond, maar doe dit voorzichtig. Geef het dier de tijd om aan de borstel voor een hond te kunnen wennen. Je kunt gebruik maken van meerdere soorten honden kammen:

  • Pennenborstel
  • Slickerborstel
  • Poetsborstel
  • Rubberborstel
  • Herderhark
  • Furminator
  • Klittenkam
  • Onthaarhandschoen

Vachtverzorging voor een langharige hond

Vachtverzorging voor een langharige hond of honden met een ondervacht zul je vaker uit moeten voeren in vergelijking met kortharige honden. Dit komt doordat langharige honden sneller last kunnen krijgen van klitten. Een aantal van de hierboven genoemde soorten borstels zijn ideaal voor de vachtverzorging van langharige honden. Zo zijn zowel de slickerborstel als de poetsborstel perfect voor het ontklitten van de vacht. Om stevige klitten te ontwarren kun je ook gebruik maken van een klittenkam. Losse haren uit de ondervacht verwijder je het beste met behulp van een herderhark. Dit is de beste hondenkam voor de ondervacht. De Furminator is perfect voor tijdens het ruien. Het is aan te raden om langharige honden minimaal één keer per week te borstelen. Tijdens de ruiperiode zul je dit waarschijnlijk vaker moeten doen.

Wat kun je nog meer doen om de vacht van je hond te verzorgen?

Honden hebben op veel plekken haren. De meeste haren kun je onderhouden door te borstelen. Echter zijn er ook plaatsen waar je minder goed bij kan. Een goed voorbeeld hiervan is haar tussen de tenen. Als hier teveel haar tussen zit, kun je dit het beste even weg knippen. Daarnaast kun je deze Joa Toe Nagelknipper gebruiken om te voorkomen dat hun nagels te lang worden. Een andere manier om de vacht in goede conditie te houden is door je hond van tijd tot tijd te wassen. Het verschilt per ras hoe vaak wassen nodig is. Goed hondenvoer en supplementen kunnen ook een positief effect hebben op de vacht van je huisdier.

Kammen voor honden bestellen bij Hondenmagazijn

Honden kammen is een essentieel onderdeel van de honden vachtverzorging. Zeker bij langharige honden zul je dit frequent uit moeten voeren. Maar het resultaat mag er dan ook zijn: de vacht van je huisdier zal stralen als nooit tevoren. Binnen het uitgebreide assortiment van Hondenmagazijn vind je alles wat je nodig hebt om de conditie van de vacht van je hond op peil te houden. Bij ons koop je hondenproducten van een hoge kwaliteit tegen scherpe prijzen. Benieuwd naar wat er mogelijk is? Neem gerust een kijkje binnen onze webshop.