✔️ Niet goed? Geld terug! ✔️ gratis verzending
✔️ Niet goed? Geld terug! ✔️ gratis verzending

News Detail

Hoe houd je je hond koel tijdens de zomermaanden?

Hoe houd je je hond koel tijdens de zomermaanden?

Tijdens de zomermaanden is het van groot belang dat je ervoor zorgt dat je hond goed koel kan blijven. Honden houden niet van warmte. Hun lichaam is hier niet goed tegen bestand, vooral in het geval van tropische temperaturen. Bij kortschedelige hondenrassen zoals bulldogs en boxers is dit effect nog sterker. Je kunt gelukkig op meerdere manieren je hond in de zomer koel houden. Hieronder vertellen we je er meer over. Zo vertellen we je ten eerste waarom het een slim idee is om je hond koel te houden tijdens deze maanden. Vervolgens geven we je een aantal tips om je hond koel te houden. Zo kan ook je trouwe viervoeter genieten van de zomer.

hond koelhouden oververhitting bij honden veel hijgen honden

Waarom moet je je hond koel houden tijdens de zomermaanden?

Als wij mensen het warm krijgen tijdens de zomer, beginnen we flink te zweten. Voor ons is dit de beste manier om de warmte kwijt te raken. Doen we dit niet, dan raken we oververhit. Honden hebben deze mogelijkheid niet. Zij raken hun warmte op twee manieren kwijt: via hun hijgen en via hun voetzolen. Als een hond het warm heeft, gaat hij of zij hijgen. Waar wij mensen zweten, gaan honden hijgen. Na een inspannende activiteit zal het je vast wel zijn opgevallen dat je hond hijgt. Ook in de zomer komt hijgen meer voor dan normaal.

Hijgen is dus de manier voor een hond om zijn of haar warmte te verliezen. Waar wij mensen over ons hele lichaam kunnen zweten, heeft een hond maar beperkt de ruimte om warmte te verliezen. Honden kunnen hierdoor minder effectief warmte verliezen. Vooral tijdens extreem warme dagen kan dit een probleem worden. Dit kan leiden tot oververhitting en uitdroging. Door een te hoge lichaamstemperatuur kunnen de eiwitten binnen het lichaam van een hond gaan stollen. Dit kan permanente schade aan de nieren en hersenen tot gevolg hebben. Daarom mag je bijvoorbeeld ook nooit je hond alleen in de auto laten op warme dagen. Je hond afkoelen is dus van essentieel belang.

Controleer op tekenen van oververhitting en uitdroging

Je hond en warm weer: het is niet de beste combinatie. Een hond koelen met warm weer  voorkomt oververhitting en uitdroging. Een hond heeft het nu eenmaal snel warm. Je hebt hierboven kunnen lezen dat deze dieren minder mogelijkheden hebben om van hun lichaamswarmte af te komen. De hond hijgt en drinkt veel tijdens de zomer om zichzelf af te koelen. Helaas is oververhitting en uitdroging niet altijd te voorkomen. Hoe herken je wanneer je hond last heeft van oververhitting en uitdroging? We vertellen je er hieronder meer over. Verderop in de tekst geven we je tips over hoe je dit kunt voorkomen.

Hoe herken je oververhitting bij honden?

Er zijn een aantal symptomen die erop kunnen wijzen dat je hond last heeft van oververhitting en uitdroging:

  • Een hond hijgt tijdens de zomer om warmte kwijt te raken. Maar in het geval van excessief hijgen kan er sprake zijn van oververhitting.
  • Een oververhitte hond kwijlt veel.
  • Bij oververhitting voelt een hond extreem warm aan.
  • Je hond beweegt zich slomer voort dan normaal.
  • Het is mogelijk om de temperatuur van je hond te meten. Bij een temperatuur tussen de 40.5 en 42 graden Celsius is er sprake van oververhitting.
  • Oververhitte honden hebben vaker last van diarree en kunnen gaan braken.
  • De slijmvliezen zijn rood.
  • In extreme gevallen verliest je hond zijn bewustzijn.

Tips om jouw hond af te koelen

Het liefst wil je het compleet voorkomen dat je hond oververhit en uitgedroogd raakt. Gelukkig zijn er een hoop manieren waarop je honden kunt afkoelen. Je hond en hitte gaan niet goed samen. Je hond heeft het snel warm, en dit effect is sterker tijdens de zomer. Hieronder zetten we een aantal van de beste tips om je hond af te koelen voor je op een rij. Zo voorkom je oververhitting en zorg je ervoor dat je trouwe viervoeter het comfortabel heeft tijdens de warme dagen. Aangezien het de laatste jaren enorm warm is geweest tijdens de zomer, is het aan te raden om je als baasje hierover in te lezen.

1. Beperk lichamelijke inspanning

Lichamelijke inspanningen zorgen ervoor dat je hond het warm krijgt. Als je bijvoorbeeld een flinke wandeling met je hond hebt gemaakt, zal je huisdier hierna flink hijgen. Tijdens de zomer zal je hond het al warm genoeg hebben. Door lichamelijke inspanningen te doen, krijgt je viervoeter het nog warmer. Dit vergroot de kans op oververhitting. Zorg er daarom voor dat de lichamelijke inspanning op warme dagen beperkt wordt. Laat daarnaast je hond vroeg en laat op de dag uit, als het wat afgekoeld is.

2. Huid- en vachtverzorging

Vaak laten mensen de vacht van hun honden kort knippen bij de trimsalon als de zomer eraan komt. Maar wist je dat je dit beter niet kunt doen? De vacht speelt namelijk een belangrijke rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur van je hond. Je kunt beter een normale hoeveelheid vacht aanhouden. Zorg er daarnaast voor dat je de vacht goed verzorgt. Dit bevordert de regulerende werking. Vergeet tevens niet om je hond in te smeren met hondvriendelijke zonnebrand om de huid te beschermen.

3. Hond afkoelen met natte handdoek

Zowel een natte handdoek als een koelmat zijn prima manieren om je hond af te koelen. Je hond kan op een natte handdoek gaan liggen. Let hierbij wel op dat je de juiste balans vindt qua temperatuur. Een koele natte handdoek is prima, maar een ijskoude natte handdoek zal er juist voor zorgen dat je hond het warmer krijgt. Dit klinkt tegendraads, maar door de extreem lage temperatuur vernauwen de aderen van je hond. Dit levert een hogere lichaamstemperatuur op.

4. Honden zwembad

Een hondenzwembadje is een ideale aankoop voor de zomer. Dit bezorgt je huisdier niet alleen veel speelplezier, maar tijdens de warmere dagen van het jaar is het ook een uitstekende manier om je hond in de zomer koel te houden. Een hondenzwembad is niet alleen op maat gemaakt voor je hond, maar door de gebruikte materialen zullen de nageltjes van je hond het materiaal niet beschadigen. Je wilt geen lek hondenzwembadje. Let wel op dat je hond niet gaat drogen in de volle zon.

5. Hond afkoelen met een koelmat

Naast een natte handdoek is een koelmat een goede plek voor een hond om op te gaan liggen. Zo heeft je huisdier een koel plekje om op te gaan liggen. Wat voor de natte handdoek geldt, geldt ook voor de koelmat: zorg dat deze koel is, maar niet ijskoud. Dit heeft juist een averechts effect. Honden afkoelen met een koelmat is dus een prima optie.

6. Hond natmaken met een natte handdoek

Een natte handdoek kan gebruikt worden als ligplek, maar je kunt een natte handdoek ook gebruiken om je hond mee nat te maken met warm weer. Dit heeft het sterkst een effect bij de kop, oren, hals en poten. De bovenzijde van de vacht van je hond kun je beter droog houden. Hier kan de vacht namelijk gaan broeien. Hierdoor krijgt je huisdier het juist warmer.

7. Zwemmen met je hond

Een leuke activiteit die ook nog eens verkoeling voor je hond geeft: zwemmen met je hond is perfect voor een zomerse dag. Hierbij is het wel belangrijk dat je hond na het zwemmen goed opdroogt. Hou je hond na het zwemmen in de schaduw. Als je hond zichzelf opdroogt in de volle zon, kan dit alsnog leiden tot oververhitting. Droog daarom je hond na het zwemmen goed af en voorkom dat hij of zij in de volle zon staat.

8. Pas op voor blauwalg

Een hond afkoelen door te gaan zwemmen is ontzettend leuk. Echter kan er in de zomer blauwalg aanwezig zijn in natuurwater. Dit kan in elk soort natuurwater aanwezig, van zout tot zoet water. Besmetting met blauwalg bij een hond kan gebeuren doordat de hond natuurwater inslikt, maar ook als de hond zijn of haar vacht schoonlikt na het zwemmen. De meest wateren in Nederland worden hierop getest. Dit kun je online checken. 

9. Let op verbrande pootjes bij honden

Tijdens de warmere dagen van het jaar kan het asfalt ongelofelijk warm worden. Dit geldt ook voor stenen ondergronden. Tijdens het uitlaten kan het zijn dat je hond hierover heen moet wandelen. Als dit voor een lang gedeelte moet gebeuren, kan dit leiden tot verbrande pootjes. Je kunt dit op een aantal manieren voorkomen. Ten eerste moet je nooit op het heetst van de dag, tussen 10:00 en 14:00 uur, gaan wandelen met je hond. Daarnaast is het slim om je hond op sommige plekken op te tillen.

Wat te doen bij oververhitting?

Honden afkoelen is de beste manier om oververhitting en uitdroging te voorkomen. Maar wat doe je als je hond oververhit is geraakt? Hierboven heb je al meer kunnen lezen over de symptomen die gepaard gaan met oververhitting bij een hond. De beste stappen die je kunt ondernemen hangt af van de mate van oververhitting.

Zoek schaduwrijke plekken op

Het kan zijn dat je hond alleen nog extreem aan het hijgen is. De hond hijgt en drinkt veel. Dit is het beginstadium van oververhitting. Tijdens dit stadium kun je het beste je hond verplaatsen naar een schaduwrijke plek waar het koel is. Vaak is dit voldoende om ergere oververhitting te voorkomen.

Honden afkoelen (maar niet te snel)

Zie je dat andere symptomen aanwezig zijn bij je hond? In dat geval is het van belang dat je jouw hond afkoelt. Doe dit op een geleidelijke manier. Een te snelle afkoeling van het lichaam werkt averechts. Dan gaat je hond van oververhitting naar onderkoeling. Je kunt het beste gebruik maken van lauw water en natte doeken. Leg deze doeken niet op de rug van je hond, want dat kan tot broeien leiden. Tussendoor geef je jouw hond kleine beetjes te drinken. Nadat de symptomen gestabiliseerd zijn, is een bezoek aan de dierenarts een goed idee.

Honden afkoelen? Hondenmagazijn helpt je

Heb je hulp nodig bij het afkoelen van je hond? Bij Hondenmagazijn vind je alles wat je nodig hebt om je hierbij te helpen. Van koelmatten tot aan hondenzwembadjes, binnen onze shop zijn al deze producten verkrijgbaar voor scherpe prijzen. Neem gerust een kijkje binnen ons uitgebreide assortiment om te zien wat er mogelijk is.